Tuesday, June 26, 2012

Pork Pot stickers / Dumplings / Chiao Tzu / Wontons / Wor tip



1 lb ground pork
 1 lb carne molida de cerdo

1 tsp fresh ginger, grated
 1 cdita ginger fresco, rallado

1 tbs garlic, minced
 1 cdita ajo, picadito

1 tbs soy sauce
 1 cda salsa soya

1 tsp teriyaki sauce
 1 cdita salsa teriyaki

½ bunch green onions, minced
 ½ ramo de cebollin, picadito

Pinch sugar
 Pellisco de azúcar

1 tbs rice vinegar
 1 cda vinagre de arroz

1 tsp sesame oil
 1 cdita aceite de sésamo

Mix all together
 Mezclar todo


Dipping sauce
 Salsa para mojar


¼ cup balsamic vinegar
 ¼ tz vinagre balsamico

½ cup soy sauce
 ½ tz salsa soya

1 tsp fresh ginger, grated
 1 cdita jengibre fresco, grated

1 tsp garlic, minced
 1 cdita ajo, picadito

¼ cup scallions
 ¼ tz cebollin, picadito

1 tsp Asia chili sauce (optional)
 1 cdita salsa de chile asiático (opcional)


1. Heat a nonstick pan with 1 tbs of canola oil over medium high. When the oil is hot, add the dumplings, flat side down. Let it fry until the bottoms are brown.
Calentar sartén de teflón con 1 cucharada de aceite canola a fuego medio alto. Cuando el aceite esté caliente, colocar los pot stickers por la parte plana. Freir hasta que el fondo esté dorado.

2. Pour ¼ cup of chicken stock (water) and splash of soy sauce. Cover. Turn heat to medium and let the pot stickers steam for 5 minutes.
Añadir ½ taza de caldo de pollo (agua) y un chorrito de salsa soya. Tapar. Bajar a fuego medio y cocinar con el vapor por 5 minutos.

3. Open the lid and cook for one minute.
Destapar y cocinar por un minuto.

4. Serve with dipping sauce
Servir con la salsa