Monday, March 3, 2014

Xanthan Gum / Guar Gum


Xanthan Gum

Is a corn base fermented product. It’s made by fermenting corn sugar with a microbial called
Xanthomonas campestris. Use to bind, thicken and emulsify gluten free ingredients.
Es un producto derivado de la fermentación del azúcar del maíz con los cultivos del microorganismo
Xantomonas campestris. Se usa para unir, espesar y emulsionar productos libres de gluten

Uses of Xanthan Gum / Usos del Xanthan Gum

□ As emulsifying agent in the pharmaceutical industry (shampoo , creams)
   Como agente emulsificante en la industria farmacéutica (champu, cremas)

□ To give texture to foods (salsas, sopas, panes, salad dressings)
   Para dar textura a los alimentos (salsas, sopas, panes, aderezos para ensaladas)

Basic formula for using Xanthan Gum / Fomula básica para usar el Xanthan Gum

For breads → ¾ tsp per cup of flour
Para panes → ¾ cucharadita por taza de harina

For cakes → ½ tsp per cup of flour
Para tortas (pasteles) ¾ cucharadita por taza de harina

For cookies → ¼ o ½ tsp per cup of flour
Para galletas → ¼ o ½ cucharadita por taza de harina

Guar Gum

Is found in the Cyamopsis tetragonoloba plant seed. It is high in fiber
Se encuentra en las semillas de la planta Cyamopsis tetragonoloba. Es alta en fibra

*People with allergies to corn may use guar gum instead of Xanthan gun
  Las personas alérgicas al maíz pueden utilizar el Guar gum en vez de Xanthan gum

Basic formula for using Guar gum / Formula básica para usar Guar gum

For breads and pizza dough → 1 tsp per cup of gluten free flour
Para panes y masa de pizza → 1 cucharadita por taza de harina libre de gluten

For cakes, muffin and quick bread → ½ tsp per cup
Para tortas (pasteles) muffin y panes rápidos → ½ cucharadita por taza

For cookies → ½ tsp or less per cup
Para galletas → ½ cucharadita o menos por taza

Ref: National Institute of Diabetes and digestive and kidney diseases
       US Department of Health
       Bette Hagman “Living well without Wheat, The gluten free Gourmet”

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