Wednesday, July 18, 2018

Sugar Alternatives

















→For every cup of Agave, reduce the added liquid in the recipe by 3 to 4 tbs.

→When using liquid sweetener the final product will be moister and softer

→Increase the flour by about 3 to 4 tabs when the recipe contains no added liquid

→For 1 cup of sugar, use ¾ cup of honey
    (Do not used honey in recipes that need to be baked at over 350°F; it scorches)

→For 1 cup if sugar, use 1 cup of maple syrup

→Maple syrup or Molasses = amount of sugar
    (Make sure to keep maple syrup at room temperature)

→For every cup of white sugar, use 2/3 cup of Agave Syrup and reduce liquid by 1/4 cup
    (Agave syrup cause baked items to brown faster; you may reduce the heat by 25°)

→For every cup of brown sugar, use 2/3 cup agave and reduce the liquid by 2 tbs

→When using agave in baking products, mix with liquid or fat first and set the oven 25° lower

Friday, July 6, 2018

La Rioja


La Rioja is located in northern Spain on both sides of the River Ebro. Logroño it’s the capital. La Rioja was the first Spanish wine region to obtain DO status in 1925, and in 1991, it became the first Spanish DOCa (Qualified Designation of Origin). The DOCa is divided in to three subdivisions: La Rioja Alta in the southwest, La Rioja Alavesa in the northwest, and La Rioja Baja in the east.

The grapes varieties by the Regulations of the DOCa are:
Reds →Tempranillo, Graciano, Garnacha, Muzuela, and Maturana
Whites → Garnacha, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Malvasía, Viura, Tempranillo Blanco, Verdejo

→By law all the barrels used in La Rioja must be 225 liters oak casks
→The primary red grape use is Tempranillo also Garnacha Tinta, Mazuelo, and Graciano are permitted in the blend.
→ White wines are made from Macabeo, Garnacha Blanca and Malvasía grapes

La Rioja wines are labeled according to age like all Spanish DO and DOCa

● Vin Joven (tinto joven): Rarely aged in oak and must be consumed right away.
● Crianza: The red wines must age at least 1 year in oak barrels.
● Reserva: The wines must age at least 1 year in oak barrels and two years in the bottle.
● Gran Reserva: The wines must age for more than 2 years in oak barrels and more than 3 in the bottle.
● Rose (pink): Requires 2 years, at least 6 months in oak barrels

Friday, June 29, 2018

Tempranillo
























Variedad más importante de España cultivadas en La Rioja y Ribera Del Duero. Una de las características de esta uva es que madura antes que las otras cepas tintas y por esto recibe el nombre de tempranillo.Crece en zonas de temperatura fría nocturna y altitudes altas.

Según los investigadores del Instituto de Ciencias de la Vid (ICVV) y del instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario (IMIDRA) los progenitores de la variedad de la uva tempranillo.proviene de las especies benedicto y albillo mayor.




→ Esta presente en las 56 de las 72 denominaciones existentes en España
→ Uva tinta de piel gruesa y color negro azulado
→ Buena capacidad de envejecimiento debido a su estructura de los taninos y acidez
→ Resistente a la oxidació




Otros Nombres

● Tinto del País y Tinto fino (Ribera del Duero),
● Cencible de la Mancha,
● Ull de liebre (ojo de liebre)(Cataluña),
● Tinto Roriz (frontera con Portugal),
● Cecibel (Valdepeñas),
● Jancivera (Levante y La Mancha),
● Tinta de Toro
● Tinto Riojano

→ Los vinos tempranillos son considerados como jovenes con 2 años de añejamiento. También podemos encontrar vinos Tempranillo Reserva con 3 años de añejamiento y Gran Reserva con 5 años.

Aromas y sabores

● Fresa
● Ciruela
● Vainilla
● Chocolate
● Tabaco
● Pasto recién cortado

Maridaje

● Carne asada
● Guisos
● Quesos suaves
● Embutidos

Saturday, June 16, 2018

Lobster Shrimp Dip



1 small onion, chopped
2 garlic cloves
½ red bell pepper, chopped
1 cup shrimps, chopped
1 cup lobster meat, chopped
1 cup bread crumbs
Splash of brandy
Salt and pepper to taste
Parmesan cheese
1 tbs paprika
1 cup crab meat (optional)
1 tbs butter
1 tbs minced green onion

In skillet with butter saute garlic, onions, bell peppers. Add salt, pepper and paprika. Cook for few minutes at medium heat. Add shrimps and lobster meat. Cook until shrimps are red. Remove from heat then add the brandy. Return to heat (be careful with the flame). Let it cool. Place in a bowl and mix with cheese and green onions.






Thursday, June 7, 2018

Denominación de Origen I (España)
















Para obtener el estado de DOC, los vinos deben elaborarse con variedades de uva autorizadas cultivadas en áreas designadas. Y deben ser viníficados, envasados y comercializados de acuerdo con los estándares de la denominación.


→ Las ventajas de una Denominación de Origen para el consumidor es que se garantiza el nivel de alta calidad y de mantener las características específicas que definen el producto.

Alemania: Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete
América: Denominación de Origen
Austria: Districtus Austria Controllatus
Francia: Appellation d’Origine Controlee
Italia: Denominazione di Origine Controllata y Denominazione di Origine Controllata e Garantita
Portugal: Denominação de Origén Controlada
Sudáfrica: Wine of Origin


España

La legislación legal no era común en España, existían muchos decretos y políticas establecidos por las clases dominantes durante muchos años. Los cambios se hicierón durante la década de los años 20 cuando España aplicó el sistema de apelación francés estableciendo su propio proceso de clasificación.
Rioja fue la primera región en recibir el estatus DO en 1925.
Actualmente muchas de las normas y leyes están bajo la juridicción de la Union Europea.

Leyes Españolas

→ El sistema DO fue creado en 1932
→ Existen más de 70 DO a lo largo del país y dos Denominaciones de Origen Calificadas, Rioja y Priorat
→ Cada DO tiene su consejo regulador que controla las normas establecidas por la DO

► Denominación de Origen Calificada (DOCa) → esta clasificación solo es otorgada a tres regiones consideradas como las que producen los vinos de la más calidad. Rioja en 1991, Priorat en el 2003 y Ribera del Duero en el 2008

Niveles de Calidad

Vino de mesa
→ Están en el nivel más bajo en cuanto a protección y exigencia
→ No hay ninguna requisito para las variedades de uvas o cosechas
→ No específica la procedencia

Vino Comarcal
→ Vinos de un area geográfica extensa

Vino de la Tierra
→ Proviene de una región más pequeña que el vino Comarcal
→ Los vinos se elaboran en su totalidad con variedades autorizada cosechadas dentro un distrito específico
→ Equivalente al vin de pays francés

Vino de Calidad
→ Las uvas deben tener la misma procedencia
→ Producido por variedades autorizadas siguendo las normas de vinificación y maduración de acuerdo a las reglas de la DO
→ La producción, la elaboración y envejecimiento del vino debe hacerse en la misma zona

Denominación de Origen Calificada (DOCa)
→ Creada en 1986
→ Son los distritos más prestigiosos
→ Los vinos deben cumplir con normas más rigurosas y venderse embotellado
→ Para ser DOCa debe haber sido reconocida como DO por 10 años

► Designaciones de Calidad (Maduración)

Vino de Cosecha (Vino joven)
→ No se almacenan por mucho tiempo
→ Se comercializa el primer o segundo año
→ Se utilizan casi el 85% de uvas cosechadas ese año

Crianza
→ El vino debe envejecer por lo menos 1 año en los barricas de roble y en algunas regiones por más tiempo
→ Sale a la venta el tercer año


Reserva
→ El vino debe envejecer por lo menos 1 año en barricas de roble y 2 en la botella

Gran Reserva
→ El vino debe envejecer por más de 2 años en barricas de roble y más de 3 en la botella
→ Solo se utilizan las mejores cosechas
→ Deben ser aprobados por el consejo regulador


Sunday, May 27, 2018

Stuffed Fish Fillet


4 sole (flounder, red snapper, halibut) fillets
1 small onion, chopped
2 garlic cloves
½ red bell pepper, chopped
1 cup shrimps
1 cup bread crumbs
Splash of brandy
Salt and pepper to taste
Pecorino cheese
1 tbs paprika
1 cup crab meat (optional)
1 tbs butter
Melted butter
3 tbs minced green onions

Filling

In skillet with butter saute garlic, onions, bell peppers. Add salt, pepper and paprika. Cook for few minutes at medium heat. Add shrimps and crab meat. Cook until shrimps are red. Remove from heat then add the brandy. Return to heat (be careful with the flame). Let it cool. Place in a bowl and mix with the bread crumbs, cheese and green onions.

1. Preheat oven at 350° F (180° C/ 4 gas mark)

2. Place the fish fillets in a baking dish, season with salt and pepper. Spread the filling mixture over each fillet, and roll up. Place seam side down in baking dish. Sprinkle with paprika and melted butter. Bake for 15 to 20 minutes or until cooked through.

Tuesday, May 15, 2018

Gluten free sweet potatoes, millet salad



2 cups vegetable broth
1 cut whole millet
2 sweet potatoes, cubed
2 tbs vegetable oil
1 tsp paprika
2 Roma tomates, cubed
5 cups spring mix salad (lettuce, baby greens, radicchio)
1 can black beans, drained and rinse
½ cup fresh cilantro
Juice of hall lemon

Vegetable broth
1 tomatoes cut in half
½ onions cut in half
1 celery stalk
2 whole garlic cloves
2 carrots
1 bay leave
6 cups water
Handful fresh cilantro
Salt to taste (opcional)
1 tbs peppercorns
Olive oil

Vegetable stock

1. Preheat oven to 425°F (220° C / 7° gas mark).

2. Place tomatoes, onions, carrots, garlic cloves onto a baking sheet, toss with olive oil, salt and pepper. Bake for 25 minutes. Add the roasted veggies to a pot with 6 cups of water. Add the cilantro, peppercorns and bay leave. Bring to a boil. Reduce heat and simmer for 2 hours.

3. Allow to cool before straining.

Millet

1. Bring 2 cups of vegetable broth to a boil in a medium saucepan. Add millet, bring to a boil, reduce heat to medium low and simmer, covered for 20 minutes or until the water has been absorbed. Keep covered and set aside for 5 minutes.

2. Place sweet potatoes onto a baking sheet, toss with paprika, salt and pepper. Bake for about 25 minutes. Let it cool before serve.

To serve mix all the ingredients, top with chopped cilantro and lemon juice

Variations
Mix cooked millet with
½ cup cucumber, cubed
½ green bell pepper, cubed
½ cup cherry tomatoes cut in half
½ cup grated carrots
2 basil leave
1 tbs extra virgen olive
Lemon juice
Salt and pepper to taste